Panouri pentru pereti si tavane
Gips - fibre de lemn, o solutie rationala.
La construirea panourilor de placare există multe motive care conduc spre materialele naturale. Printre primele ar fi : suprafaţa precis plană, stabilitatea dimensională, întârzierea propagării focului şi caracteristici acustice. Aceste cerinţe elimină cele mai multe dintre soluţiile tradiţionale bazate pe lemn.Panourile constituite însă din gips foarte bine comprimat şi fibră de lemn încorporează proprietăţile necesare de prevenire a incendiilor şi oferă caracteristici acustice excelente, dar şi flexibilitatea şi calitaţile estetice ale lemnului.
Panourile rezultate sunt mai puţin sensibile la modificările de temperatură şi umiditate care afectează planeitatea panourilor. În ansamblu, această combinaţie unică contribuie la producerea de panouri adecvate pentru aplicare pe suprafeţe mari şi la situaţii diverse.
Atenţia acordată detaliilor este importantă pentru crearea unei impresii de ansamblu pozitive.
Înainte de furniruire, în jurul panoului este montată o margine din lemn solid, care ascunde materialul din care este confecţionat miezul. După ce se aplică furnirul, acesta acoperă marginile din lemn şi crează impresia că totul este din lemn. Acest proces aduce un plus de rigiditate panoului şi îi asigură rezistenţa şi perfecţiunea.
Avantajele plăcilor de gips/fibră de lemn
- Rezistenţă la foc Datorită aderenţei puternice a furnirului la placa de gips/fibră de lemn, flăcările sunt împiedicate să se răspândească pe suprafaţa panoului. Chiar dacă s-a dezvoltat o sursă puternică de foc, miezul dens neinflamabil al panoului opreşte pătrunderea focului, aceasta protejând materialele de substrat şi adiacente
- Stabilitate Deformarea în condiţii de schimbare a temperaturii şi umidităţii este o caracteristică proprie lemnului natural. În clădiri, aceasta poate duce la contracţia panourilor de placare a pereţilor. Plăcile de gips/fibră de lemn sunt considerabil mai puţin sensibile la aceste efecte decât majoritatea materialelor utilizate în mod obişnuit cum ar fi plăcile de MDF.Astfel se pot obţine suprafeţe mai plane, în general.
- Acustică Pentru izolarea fonică a încăperii, folosirea de materiale de căptuşire a pereţilor mai grele este favorabilă în comparaţie cu materialele mai uşoare. Sistemul de panouri Gustafs utilizează plăci din gips cu fibre din lemn, cântărind 15 kg/m2, practic de două ori mai grele decât panourile pe bază de lemn.
- Izolaţia Panourile din gips/fibre din lemn oferă proprietăţi izolatoare considerabil mai bune decât alte soluţii de placare folosite în mod obişnuit. Datorită densităţii ridicate a panoului şi a transferului termic redus, materialul permite menţinerea unei temperaturi constante în încăperi. Acesta înseamnă că încăperile prevăzute cu aer condiţionat îşi vor menţine temperatura mai eficient şi pe durată mai îndelungată, chiar şi atunci când climatizarea este oprită.